Ruik je gas? Dit is wat je moet doen bij een gaslek

Bij gasgeur in je huis komt veiligheid op de eerste plaats! Weet dat elektrische apparaten, lampen en je gsm vonken kunnen veroorzaken als je ze aan- of uitschakelt. Die vonken kunnen het gas doen ontvlammen.

Bij een sterke gasgeur (je hoort duidelijk een gaslek, je ruikt een doordringende geur) ga je zo snel mogelijk naar buiten. Je laat de deuren open en opent alle ramen die je tegenkomt. Is de meterkraan binnen handbereik? Draai hem dan dicht. Ga buiten naar een plaats waar je de gaslucht niet meer ruikt. Daar kun je je gsm veilig gebruiken.

Bel het noodnummer 0800 65 0 65

Is de gasgeur eerder beperkt (je ruikt af en toe gas, maar niet permanent)? Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en zet ramen en deuren open. Ga naar buiten en bel, op veilige afstand, het noodnummer 0800 65 0 65. Oproepen naar dit  nummer krijgen voorrang. Het gasinterventieteam komt zo snel mogelijk.

Nadat uw gaslek is vastgesteld, en gecontroleerd door de netbeheerder; kan u ons contacteren voor het herstellen van uw gasleiding of vernieuwen van uw gasleiding.

Dit door een erkend installateur met officiële keuring.

Waterlek?

Merk je een lek vóór de watermeter? Contacteer de watermaatschappij via 078 35 35 88

Het maakt niet uit of dit lek zich op je privédomein of op het openbaar domein bevindt.

Een lek na de watermeter, dus op de sanitaire binneninstallatie in je woning, moet hersteld worden door een loodgieter of installateur. Dit geldt zowel voor zichtbare als voor verborgen lekken. Hiervoor kan u ons contacteren!

Waterlektest

Vermoed je een lek, test dan volgende zaken vooraleer je ons contacteert:

Zorg dat je nergens in huis water verbruikt en observeer de watermeter gedurende 5 à 10 minuten. Beweegt het telwerk, dan is er vermoedelijk ergens een lek.

Controleer het nachtverbruik. Sluit voor het slapengaan alle kranen en noteer de stand van de watermeter. Laat ook de vaatwas en waterverzachter niet werken. Spreek met je huisgenoten af dat ze gedurende de nacht geen kranen openen of toilet doorspoelen. ’s Morgens controleer je of de meterstand gewijzigd is. Let hierbij vooral op de cijfers na de komma.

Doe uw aanvraag Bel mij terug